Gorzelnictwo
niestacjonarne
studia
podyplomowe
Czas trwania studiów: 2 semestry
Cena: 6270 zł*
Liczba zjazdów: 15
Cel studiów
- Przygotujemy Cię do podjęcia pracy w gorzelniach i zakładach związanych z produkcją napojów alkoholowych.
- Poznasz oceny jakości surowców, produktów finalnych oraz podstawy organizacji bezpieczeństwa i funkcjonowania zakładów.
- Zdobędziesz wiedzę z zakresu charakterystyki surowców podstawowych i pomocniczych stosowanych w gorzelnictwie.
- Zdobędziesz wiedzę z zakresu prawa i ekonomicznych aspektów produkcji spirytusu oraz napojów alkoholowych w Polsce i krajach UE.
Dla kogo studia?
Na studia zapraszamy pasjonatów zainteresowanych tematyką gorzelnictwa! W szczególności absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych.
Studia kierujemy szczególnie do absolwentów kierunków związanych z rolnictwem, technologią żywności, biotechnologią, towaroznawstwem, zarządzaniem, inżynierią produkcji oraz analityką chemiczną i spożywczą.
Studia są również adresowane do funkcjonariuszy publicznych zatrudnionych na stanowiskach organów kontroli i certyfikacji produktów gorzelniczych, pracowników nadzoru technologicznego i laboratoriów w zakładach przemysłu gorzelniczo-spirytusowego.
Co wyróżnia nasze studia podyplomowe
Jedyne takie studia w Polsce, które oferują możliwość kompleksowego kształcenia na kierunku Gorzelnictwo! Studia oparte są o praktyczne wykorzystanie nowoczesnych metod produkcji spirytusu i wykorzystanie innowacyjnych surowców do produkcji napojów alkoholowych. Zdobyta przez absolwentów wiedza w zakresie procesów technologicznych oraz metod analitycznych pozwoli na zatrudnienie ich w gorzelniach i zakładach produkujących spirytus oraz napoje alkoholowe. Zakłady o tym profilu produkcji w ostatnim czasie zgłaszają wyraźny niedobór specjalistów.
Plan studiów
- Surowce w technologii gorzelnictwa. 30 h
- Technologia gorzelnictwa. 30 h
- Technologia spirytusu i wódek gatunkowych. 30 h
- Komunikacja interpersonalna, negocjacje w biznesie i elementy marketingu. 20 h
- Analiza i ocena sensoryczna wyrobów alkoholowych. 26 h
- Higiena w procesie produkcyjnym. 30 h
- Nowoczesne techniki analityczne w technologii gorzelnictwa. 15 h
- Systemy Zarządzania Jakością (SZJ). 20 h
- Kontrola jakości produktów gorzelniczych. 20 h
- Nowe trendy w technologii gorzelnictwa. 4 h
- Prawne aspekty produkcji i sprzedaży wyrobów spirytusowych 12 h
Wykładowcy
- dr hab. inż. Elżbieta Wszelaczyńska, prof. PBŚ
- dr hab. inż. Jarosław Pobereżny, prof. PBŚ
- dr hab. inż. Barbara Breza-Boruta, prof. PBŚ
- dr hab. inż. Justyna Bauza-Kaszewska, prof. PBŚ
- dr hab. Anna Ligocka, prof. PBŚ
- dr inż. Piotr Prus, prof. PBŚ
- dr inż. Katarzyna Gościnna
- dr inż. Dorota Wichrowska
- dr Beata Szala
- mgr Michał Zaborowski
- mgr Łukasz Karmowski
- mgr Radosław Froń
- mgr Joanna Wróblewska
- mgr Joanna Jędrzejewska
- mgr Bartosz Walkowiak
Partnerzy studiów
- Toruńskie Wódki Gatunkowe
- Zakład produkcji etanolu i pasz - BGW Sp. z oo w Rąbczynie
- Gorzelnia Rolnicza Krąplewice Janusz Szamrowicz
Dodatkowe korzyści
- Duża liczba godzin na zajęcia terenowe da możliwość zdobycia praktycznych umiejętności i wiedzy z zakresu procesów fermentacji i produkcji wódek i napojów alkoholowych.
- W ramach zajęć praktycznych zaplanowano zajęcia terenowe w Wytwórni Toruńskich Wódek Gatunkowych, w Gorzelni Rolniczej w Radziczu, w Zakładzie produkcji etanolu i pasz - BGW Sp. z oo w Rąbczynie oraz w Stock Polska Sp. z o.o. Studenci będą mieli możliwość bezpośredniego poznania procesów fermentacji, rektyfikacji, destylacji oraz nowoczesnych metod analitycznych w czasie rzeczywistym. Zajęcia praktyczne poprowadzą m. in. mistrzowie gorzelnictwa oraz pasjonaci z bogatą wiedzą praktyczną.
- Gorzelnictwo to kierunek o bardzo specyficznym charakterze a dzięki zastosowaniu nowoczesnych metod nauki, zdobędziesz solidne wykształcenie, które odnosi się do aktualnej rzeczywistości.
Opiekunowie kierunku
- dr hab. Elżbieta Wszelaczyńska prof. PBŚ – tel. 52 374 93 66
- dr hab. Jarosław Pobereżny, prof. PBŚ – tel. 52 374 93 45
- dr inż. Katarzyna Gościnna – tel. 52 374 93 88
Inne ważne informacje dla kierunku
*UWAGA:
Zniżki na studia podyplomowe:
- 20% dla studentów i absolwentów PBŚ
- 10% dla uczestników studiów podyplomych za skuteczne polecenie studiów
Szczegółowe informacje w załączonym pliku
studia podyplomowe
- Bezpieczeństwo ruchu drogowego (niestacjonarne)
- Budownictwo energooszczędne i pasywne, charakterystyka energetyczna budynków i lokali (niestacjonarne)
- Diagnostyka agrofagów i ochrona roślin
- Diagnozowanie stanu upraw rolnych (niestacjonarne)
- Gorzelnictwo (niestacjonarne)
- Inżynier jako skuteczny menedżer (niestacjonarne)
- Jakość i bezpieczeństwo w produkcji żywności (niestacjonarne)
- Menedżer Logistyki z elementami BHP i prawa pracy (niestacjonarne)
- Prawo i zarządzanie w ochronie zdrowia (niestacjonarne)
- Przetwórstwo i recykling tworzyw sztucznych (niestacjonarne)
- Przywództwo w sporcie (niestacjonarne)
- Psychologia zwierząt towarzyszących (niestacjonarne)
- Specjalista ds. zarządzania rehabilitacją (niestacjonarne)
- Zarządzanie gospodarką odpadami (niestacjonarne)
- Zarządzanie innowacją w strategii biznesowej (niestacjonarne)
- Zarządzanie projektami dla inżynierów (niestacjonarne)
- Zarządzanie sektorem TSL (niestacjonarne)
- Zarządzanie siedliskami przyrodniczymi obszarów wiejskich (niestacjonarne)