PL

EN

Politechnika Bydgoska po raz 20. przyzna tytuł Doctora Honoris Causa
20 maja 2025

Politechnika Bydgoska po raz 20. przyzna tytuł Doctora Honoris Causa. Decyzją Senatu Uczelni najwyższą godność akademicką otrzyma prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska - wybitna uczona w dziedzinie nauk rolniczych z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, autorka wielu cennych publikacji, uznany wykładowca i nauczyciel akademicki.

Prof. Joanna Barłowska jest cenionym zootechnikiem oraz wiodącą specjalistką z zakresu technologii mleczarstwa, autorką ponad 300 publikacji naukowych, w tym podręczników i skryptów dydaktycznych. Zrealizowała szereg projektów badawczych. Jej dorobek naukowy zyskał uznanie nie tylko wśród środowiska akademickiego w kraju, ale także za granicą. Z wyników badań Pani Profesor korzystają praktycy, w tym hodowcy bydła, ekolodzy i producenci żywności, instytucje zajmujące się certyfikacją i kontrolą żywności, spółdzielnie mleczarskie czy ośrodki doradztwa rolniczego.

Prof. Barłowska jest pierwszą kobietą w gronie 20 osób wyróżnionych przez Politechnikę najwyższą godnością akademicką. Dotychczas tytuł DHC otrzymali wybitni naukowcy z zakresu agronomii, mechaniki, zootechniki, inżynierii lądowej, biocybernetyki i informatyki. W tym gronie znajdziemy także światowej sławy neurochirurga, noblistę z zakresu chemii oraz przedstawicieli otoczenia gospodarczego. 

Uroczystość nadania tytułu Doctora Honoris Causa odbędzie się 21 maja 2025 roku o godzinie 11.00 w Auditorium Novum Politechniki Bydgoskiej. 

 

Prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska urodziła się 26 listopada 1966 r. w Rzeszowie. W 1991 r. ukończyła studia na Wydziale Zootechnicznym Akademii Rolniczej w Lublinie, uzyskując dyplom magistra inżyniera zootechniki. Pracę zawodową rozpoczęła w 1992 r. na stanowisku asystenta w Pracowni Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego Wydziału Zootechnicznego AR w Lublinie, z którą związała całą swoją karierę naukową (obecnie Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych UP w Lublinie). Stopień doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki, specjalność – ocena surowców zwierzęcych uzyskała w 1999 r., a stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność – technologia mleczarstwa w 2008 r. na Wydziale Technologii Żywności AR w Krakowie. W 2013 r. prezydent nadał jej tytuł profesora nauk rolniczych.

Istotnym kierunkiem działalności naukowej profesor Barłowskiej jest problematyka oceny wpływu różnych czynników kształtujących przydatność technologiczną i wartość odżywczą mleka krowiego, koziego i klaczy, w tym zawartość związków biologicznie czynnych. Jej badania dotyczą również możliwości kształtowania jakości produktów mlecznych (serów, jogurtów) pod względem ich wartości odżywczej, w tym wykorzystania mleka rodzimych ras krów do wytwarzania produktów regionalnych. Zajmowała się także zagadnieniami związanymi z polimorfizmem białek mleka oraz związkiem ich wariantów genetycznych z wydajnością krów i kóz, zdrowotnością ich wymion oraz parametrami fizykochemicznymi i wybranymi wskaźnikami przydatności technologicznej mleka. Jest autorem lub współautorem ponad 300 pozycji, w tym ponad 140 oryginalnych prac naukowych opublikowanych w czasopismach o zasięgu międzynarodowym i krajowym, z tego 57 to opracowania ujęte w bazie WoS. Jest współautorem 3 książek wydanych za granicą oraz 4 podręczników o zasięgu ogólnopolskim i 2 skryptów. Gros jej dorobku powstało w ramach realizacji 10 projektów badawczych finansowanych przez KBN, MNiSW, MRiRW, NCN, NCBR; kierowała projektem z NCN i zadaniem w projekcie w ramach II konkursu BIOSTRATEG (NCBR) oraz pozyskała fundusze z MNiSW na realizację inwestycji związanej z działalnością naukową. 

Opracowała łącznie 25 recenzji w postępowaniach awansowych, w tym 11 prac doktorskich, 5 wniosków w postępowaniach habilitacyjnych, 2 opinie wydawnicze prac habilitacyjnych, 6 na tytuł profesora i 1 na stanowisko profesora nadzwyczajnego. Była promotorem w 3 zakończonych przewodach doktorskich oraz opiekunem ponad 90 prac dyplomowych (inżynierskich i magisterskich).

Pełniła lub pełni wiele funkcji na macierzystej uczelni, m.in. prodziekana Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt (2008-2016), dziekana Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki (2016-2021), kierownika Pracowni Instrumentalnej Analizy Żywności (2005-2017), przewodniczącej Wydziałowej Komisji ds. Jakości Kształcenia (2013-2016), wiceprezesa Lubelskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego (PTZ) (2007-2010), wiceprezesa Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ) (2018-2021), przewodniczącej Rady Programowej dla kierunków Zootechnika (2010-2012) i Bezpieczeństwo żywności (2012-2016).

Powoływana jest także do różnych gremiów poza uczelnią, np. Zespołu doradczego do spraw programu pod nazwą „Rozwój czasopism naukowych” przy MNiSW (2022-2024), Rady Naukowej Instytutu Genetyki i Biotechnologii PAN w Jastrzębcu (2019-2022), Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB w Warszawie (2021-2024), Rady Doskonałości Naukowej (2024-), Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury PAN (2024-), Komisji Rolnictwa i Weterynarii Oddziału PAN w Lublinie (2023-), Zarządu Głównego PTZ (2024-) i Profesorskiego Klubu Hodowców Bydła (2013-). 

Od wielu lat ściśle współpracuje z hodowcami bydła mlecznego i producentami mleka oraz mleczarniami w zakresie realizacji badań naukowych i dydaktyki. Jest członkiem Polskiego Związku Hodowców Bydła Białogrzbietego oraz Lubelskiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

W okresie swojej pracy na uczelni została wyróżniona 16 nagrodami JM Rektora, w tym 8-krotnie za osiągnięcia naukowe. Została również uhonorowana Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Srebrnym Krzyżem Zasługi, odznaką „Zasłużony dla rolnictwa”,  medalem Unii Lubelskiej i medalem okolicznościowym z okazji jubileuszu 20-lecia Hodowli Bydła Białogrzbietego.