W dniach 12-13 grudnia 2024 r. odbyło się dwudniowe szkolenie dla dydaktyków WRiB pt. Novel Food - Projektowanie Nowych Produktów Spożywczych. Przeprowadzone ono zostało przez firmę R&D HUB w ramach projektu FERS.01.05-IP.08-0069/23 NOWOCZESNA UCZELNIA = KOMPETENTNY ABSOLWENT – kształcenie dla branż kluczowych na Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich.
Głównym celem szkolenia było dostarczenie uczestnikom kompleksowej wiedzy oraz praktycznych umiejętności z zakresu projektowania, oceny i wdrażania innowacyjnych produktów spożywczych na rynek. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z aktualnymi regulacjami prawnymi dotyczącymi żywności, w tym „novel food” i żywności funkcjonalnej, z etapami tworzenia nowych produktów spożywczych (od koncepcji, przez projektowanie, aż po wprowadzenie na rynek), z narzędziami i metodami wspierającymi proces projektowania produktów, takich jak analiza sensoryczna czy metoda QFD. Zwrócono także uwagę na krytyczne aspekty innowacji w przemyśle spożywczym oraz przyczyny sukcesów i porażek nowych produktów.
Uczestnicy szkolenia nabyli umiejętności m. in. identyfikacji i oceny innowacji w branży spożywczej, tworzenia i weryfikacji dokumentacji techniczno-produkcyjnej zgodnej z normami i regulacjami. Kompetencje praktyczne nabyte w trakcie szkolenia to m. in. analiza przyczyn sukcesów i porażek wdrażania nowych produktów na rynek, planowanie procesu wdrożenia produktu z uwzględnieniem testów produkcji i dystrybucji czy opracowywanie etykiet produktów spożywczych zgodnie z wymaganiami prawnymi. Kompetencje dydaktyczne, które Nauczyciele wykorzystają w prowadzeniu zajęć, to głównie umiejętność przekazywania studentom aktualnej wiedzy dotyczącej projektowania i wdrażania produktów spożywczych, zastosowanie praktycznych narzędzi i metod (np. QFD, analiza sensoryczna) w dydaktyce czy prowadzenie zajęć opartych na rzeczywistych przypadkach rynkowych oraz studiach przypadków.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie