Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzania na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie; Wytwórnia Makaronu Bio Aleksandra Babalska; Spółdzielnia Produkcji Spożywczej "TOSTA"; Województwo Kujawsko-Pomorskie
Celem operacji jest: opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie technologii uprawy, przetwórstwa i wprowadzenia do obrotu innowacyjnych produktów z pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej
Opracowane zostaną nowe technologie uprawy pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej w systemie niskonakładowym integrowanych i ekologicznym. Powstaną one w oparciu o ścisłe doświadczenia polowe, realizowane w systemie niskonakładowym integrowanym i ekologicznym, w których wykonana zostanie ocena plonowania, zachwaszczenia, porażenia przez choroby i występowanie szkodników w zależności od testowanych czynników agrotechnicznych. Opracowane będą nowe procesy produkcji i innowacyjne produkty – chleby, makaron i płatki z przerobu ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i perskiej. Produkty te będą się charakteryzowały podwyższoną wartością odżywczą, głównie dzięki unikalnym cechom gatunkowym oraz niestosowaniu przemysłowych środków produkcji w produkcji ekologicznej.
Opracowana zostanie nowa metoda marketingu, dotycząca wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów z pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej, której podstawa będzie:
1. budowanie świadomości i rozpoznawalności marki poprzez opracowanie i promowanie wspólnego logotypu dla nowych produktów, mające na celu nadanie im nowego, rozpoznawalnego wizerunku;
2. adres strony www i konto na Facebooku;
3. wspólne dla rolników, przetwórców, jednostek naukowych i doradczych działania promocyjne;
4. badanie rynku, analiza potrzeb i preferencji konsumentów, dająca możliwość lepszego dostosowania produktów do oczekiwań odbiorcy.