PL

EN

Innowacyjny model współpracy producentów rolnych w ramach krótkich łańcuchów dostaw

Nr umowy o dofinansowanie:
00015.DDD.6509.00039.2018.02
Nazwa programu:
PROW 2014-2020
Wartość projektu:
118 794,3
Okres realizacji:
2019-12-18 - 2022-07-31
Kierownik projektu:
dr hab inż. Anna Długosz, prof. PBŚ
Instytucje zewnętrzne biorące udział w projekcie:

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie; Adam Grewling Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe "GREWLING"; Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o. o. ; Przedsiebiorstwo Produkcyjno-Handlowe MANYFAKTURA WĘDLINIARSKA OLCHOWY DYMEK "Witold Śledź"; Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "ANDRÓB" Roman Olszewski;

Cel projektu:

Celem projektu jest wybranie najkorzystniejszego sposobu dystrybucji produktów rolnych w ramach krótkich łańcuchów dostaw, dostarczanych od rolników z województwa kujawsko-pomorskiego, poprzez testowanie 3 modeli sprzedaży żywności.

Opis projektu:

Wdrażane będą innowacyjne modeli sprzedaży: 1. sklep przyzagrodowy, w którym rolnik będzie promował i sprzedawał swoje produkty, 2. platforma sprzedażowa – narzędzie internetowe zostanie zaprojektowane zgodnie z potrzebami klientów i producentów, umożliwiał będzie zakup towarów od każdego rolnika posiadającego profil na platformie, 3. grupy zakupowe – model ten polega na zorganizowaniu grupy odbiorców, którzy regularnie będą zamawiać towary od producentów rolnych i będą składać wspólne zamówienie. Przebieg projektu Etap I Zakup środków trwałych, prace remontowo-dostosowujące. Etap II Opracowanie wewnętrznego systemu zapewniania jakości przez Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, polegający na: analizie i ocena możliwości produkcyjnych konsorcjantów oraz określeniu kryteriów i wymogów jakościowych wyrobów stanowiących ofertę konsorcjantów. Etap III 1.Badania konsumenckie, uzyskanie wiedzy na temat potrzeb związanych z kanałami dystrybucji i komunikacji oraz wspomaganie procesu współtworzenia platformy internetowej. 2.Zakup platformy sprzedażowej oraz samochodu dostawczego - chłodni. 3.Testowanie 3 modeli sprzedaży w ramach krótkich łańcuchów dostaw: sklep przyzagrodowy, platforma sprzedażowa, grupy zakupowe. W Polsce nowe przepisy prawne umożliwiają rolnikom przetwarzanie i sprzedaż żywności wyprodukowanej w gospodarstwie bezpośrednio konsumentom. W nadziei na zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych, w województwie kujawsko – pomorskim ponad 500 gospodarstw rolnych zarejestrowało działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Obecnie handel produktami lokalnymi odbywa się głównie na targowiskach, angażuje dużo czasu i nie przynosi oczekiwanych efektów. Inne modele sprzedaży są stosowane bardzo rzadko. Tylko nieliczni dostrzegają szansę w zorganizowaniu sklepu przyzagrodowego, nie wierzą, że żywność ta może być sprzedawana przez Internet, nie mówiąc już o wykorzystaniu innych, nowych możliwości jakie ze sobą niesie działanie w grupie. Wśród producentów wyrobów regionalnych mało powszechna jest współpraca z konsumentami, z grupami odbiorców detalicznych działających w kooperatywach. Podstawowym problemem jakim zaistniał jest dostęp do rynków zbytu i trudności ze sprzedażą. Dla gospodarstw zlokalizowanych daleko od miast, problemy logistyczne wręcz wykluczają producentów z rynku. Działanie w grupie, współpraca mogło by doprowadzić do stworzenia nowych rozwiązań logistycznych w oparciu o zasoby tych, którzy mogli by być uczestnikami systemu KŁŻ. Kooperacja również w zakresie promocji pozwoli na zdobycie odpowiedniej pozycji na rynku lokalnym, byciu rozpoznawalnym, budowaniu wiarygodności. Ze względu na to, że większość produktów pochodzenia „rolniczego” jest fałszowana, a wielu pośredników poszywa się pod producentów powoduje, że cierpi cały rynek produktów tradycyjnych, regionalnych. Stąd potrzeba stworzenia systemu zapewniania jakości, który będzie uwierzytelniał produkty oferowane przez konsorcjantów. Proponowana operacja jest pierwszym tego rodzaju przedsięwzięciem planowanym do realizacji na obszarze województwa kujawsko-pomorskiego, w związku z tym obserwuje się duże zainteresowanie projektem. Konsumenci szukają żywności nisko przetworzonej, pewnego pochodzenie, jednocześnie większość z nich zgłasza problem dotyczący jej dostępności. Działania w ramach projektu odpowiadają zatem na zapotrzebowanie lokalnego rynku. Przewiduje się, że z tego względu nie będzie problemu z odbiorcami żywności. Przewidywane przeszkody wynikają z ograniczeń związanych z Rolniczym Handlem Detalicznym, w którym obowiązują roczne limity produkcyjne. Kilku członków GO prowadzi taka działalność i trudno przewidzieć kiedy zostaną przekroczone. Przewiduje się, że aby zaspokoić potrzeby lokalnego rynku koniczne będzie dołączanie do systemu nowych producentów. Zasady na jakich będą mogli dołączać zostaną dopiero ustalone przez samych Konsorcjantów. Ważne jest aby stworzony system był kontynuowany po zakończeniu projektu a doświadczenia zebrane podczas jego realizacji pozwoliły na jego samofinansowanie. Projekt ma wyznaczać kierunki dla podobnych inicjatyw w przyszłości i znaczący sposób przyczynić się do rozwoju KŁŻ w regionie.