Młóto browarnicze jako surowiec do produkcji innowacyjnej żywności: napoju roślinnego oraz produktów fermentowanych
Głównym celem projektu jest przeprowadzenie przez studentów Koła Naukowego Technologów Żywności CIBUS pod opieką mgr. inż. Błażeja Błaszaka badań stanowiących prace badawcze eksperymentalne, podejmowane w celu zdobywania nowej wiedzy dotyczącej możliwości zagospodarowania młóta browarniczego do produkcji innowacyjnego napoju roślinnego oraz innowacyjnych roślinnych produktów fermentowanych, a także określenia właściwości fizykochemicznych i składu uzyskanych produktów.
Możliwość wykorzystania produktów ubocznych jako surowców w przetwórstwie żywności jest szansą zagospodarowania materiałów odpadowych oraz wytworzenia nowych, innowacyjnych i alternatywnych produktów często o charakterze prozdrowotnym. Wykorzystanie odpadów z przemysłu spożywczego może częściowo rozwiązać problem zaspokojenia rosnących potrzeb żywieniowych powiększającej się populacji świata. Jednym z generowanych w dużych ilościach produktów ubocznych jest BSG (brewers’ spent grain – młóto). Obecnie produkcja piwa na świecie wynosi ok. 2 mld hl rocznie, a to generuje 12 mln ton niewykorzystanego młóta. Potencjał BSG do zastosowania w przemyśle spożywczym wynika nie tylko z dostępu do dużych ilości surowca, ale też ze składu chemicznego, tj. dużej zawartości białka (14,2%-24,7% s.m.). Wysoka zawartość białka w BSG stwarza możliwość zastosowania go w produkcji m.in. alternatyw produktów mlecznych.