PL

EN

Probiotyki i prebiotyki- mechanizm ich oddziaływania na zdrowotność jelit i wydajność organizmu kury od okresu przedwylęgowego do pełnej dojrzałości zwierzęcia, poprzez wczesną modulację mikrobiomu.

Akronim:
OVOBIOM
Nr umowy o dofinansowanie:
2019/35/B/NZ9/03186
Nazwa programu:
Opus 18
Wartość projektu:
446 269,80
Okres realizacji:
2020-11-30 - 2022-12-27
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Katarzyna Stadnicka, prof. PBŚ
Cel projektu:

Celem tego projektu jest poznanie mechanizmów działania probiotyków i prebiotyków w jelitach kurcząt, od okresu przed wylęgiem do dojrzałego zwierzęcia, z wykorzystaniem wczesnej modulacji mikrobiomu.

Opis projektu:

Prebiotyki nie ulegają trawieniu w układzie pokarmowym gospodarza, stanowią naturalne źródło odżywcze dla probiotyków i kształtują korzystny mikrobiom w jelicie gospodarza. Wydajność produkcyjna kurcząt ma swoje odzwierciedlenie w kondycji zdrowotnej wewnętrznych organów i fizjologii ptaka. Gatunki bakterii wchodzące w skład mikrobioty, która zasiedla niedojrzały organizm kurczęcia, wraz z przeciwciałami matczynymi przekazanymi od kury, wywierają główny wpływ na ukształtowanie systemu odpornościowego w zarodkach i u wyklutych piskląt. Zwraca uwagę znaczący brak informacji na temat interakcji komórek jelita z bakteriami probiotycznymi i efektów tych oddziaływań, np. informacji o tym, co wpływa na zdolność probiotyków do produkcji nowych grup bioaktywnych metabolitów. Badania będą obejmować cały przekrój rozwojowy ptaków, czyli etap zarodka, wyklutego pisklęcia i dorosłego ptaka. Analiza wszystkich kluczowych parametrów biologii ptaków, na przestrzeni ich całego okresu rozwojowego, w znaczący sposób pogłębi zrozumienie prozdrowotnych mechanizmów funkcji probiotyków i prebiotyków w jelicie. Stąd, zaplanowano analizę parametrów zootechnicznych podczas lęgu i chowu, mikrostruktury jelita, mikrounaczynienia mięśni, regulacji ekspresji genów na osi jelito-mózg i klasycznych wskaźników biochemicznych. W projekcie przewidziano analizy metagenomowe, transkryptomiczne (ekspresja genów) i proteomiczne, których wyniki będą integrowane przez cały okres projektu. Odkrycia tego projektu przyczynią się do rozwoju podstaw naukowych zootechniki, nauki o mięsie, drobiu i genetyki ptaków. Ponadto, nowa wiedza na temat funkcji probiotyków w organizmie gospodarza przyczyni się rozwoju nauk stosowanych, np. dotyczących zastosowań probiotyków w kształtowaniu odporności w kontekście chowu zwierząt i produkcji wolnej od antybiotyków.