PL

EN

Stymulacja in ovo mikrobiomu kury - drogą do produkcji bezpiecznej żywności bez antybiotyków

Nr umowy o dofinansowanie:
TANGO3/433847/NCBR/2019
Nazwa programu:
Tango III
Wartość projektu:
175 875,00
Okres realizacji:
2019-06-14 - 2020-09-30
Kierownik projektu:
dr hab inż. Anna Sławińska, prof. PBŚ
Cel projektu:

Główne cele projektu obejmowały analizę rynku drobiarskiego w Polsce oraz opracowanie koncepcji wykorzystania gospodarczego technologii in ovo, wraz z uwzglednieniem analizy finansowej oraz perspektywy dla warunków rozwoju technologii przyszłości.

Opis projektu:

Koncepcja projektu polega na wczesnej stymulacji kurcząt z wykorzystaniem naturalnych substancji bioaktywnych w celu poprawy ich zdrowotności i wigoru. Metoda ta ma prowadzić do ograniczenia konieczności stosowania antybiotykoterapii w intensywnym chowie kurcząt. Projekt składa się z części koncepcyjnej (K) oraz badawczo-rozwojowej (B+R). W części K planowane jest opracowanie strategii wykorzystania gospodarczego technologii stymulacji in ovo, z uwzględnieniem analizy finansowej oraz perspektywy dla warunków rozwoju technologii w przyszłości. Podjęte zostaną również działania zmierzające ku zabezpieczeniu praw autorskich, jak również w kierunku pozyskania partnera do współpracy. Celem prac B+R będzie określenie wpływu synbiotyku (GOS + L. lactis) in ovo na parametry immunologiczne i mikrobiologiczne kurcząt, w tym zużycie antybiotyków w odchowie oraz reakcję na szczepienia podane in ovo. Realizacja projektu przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego.