Wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa poprzez promocję i optymalizację upraw czarnego jęczmienia ze wskazaniem możliwości jego wykorzystania w produkcji innowacyjnych produktów zbożowych typu instant
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Młyn Niedżwiady A. Siewkowski Spółka Komandytowa
- Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Opracowanie konwencjonalnej technologii uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej barwie ziarna i uzyskanie z niego mąki z możliwością zaadoptowana do wytwarzania innych mieszanek mąk cennych w produkcji żywności funkcjonalnej, w tym do produkcji produktów typu instant o obniżonej zawartości tłuszczu.
Aktualnie obserwuje się wzrost zainteresowania genotypami zbóż pierwotnych. Odmiany znajdujące się już w uprawie wymagają mniejszych nakładów na środki ochrony roślin, mają w ziarnie mniej pozostałości pestycydów, przy czym są bardzo dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, tiaminy i innych witamin z grupy B. Bazując na dotychczasowej wiedzy stwierdza się, że mogą mieć również potencjał technologiczny w zakresie opracowania wyrobów zbożowych typu instant. Unikatowym surowcem, nie badanym do tej pory pod kątem przydatności technologicznej do tego typu produktów jest jęczmień czarny.
Przedmiotem projektu jest jęczmień czarny ościsty (Hordeum vulgare L. var. nigricans (Ser.) Körn) i kapturkowy Hordeum vulgare L. var. rimpaui Wittm), o czarnej okrywie owocowo-nasiennej i podwyższonej wartości prozdrowotnej.
W ramach operacji zaplanowane zostały prace rozwojowe, które będą dotyczyły dwóch obszarów: uprawy jęczmienia czarnego i procesu pozyskania mąki, ocenę jej właściwości i optymalizację wykorzystania gospodarczego, w tym przydatności do wyrobu produktów typu instant.
Rezultatem operacji będzie opracowanie konwencjonalnej, prośrodowskowej technologii uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej barwie ziarna i uzyskanie z niego mąki z możliwością zaadoptowania do wytwarzania mieszanek mąk cennych w produkcji żywności funkcjonalnej.