12 grudnia br. na zajęciach "Dzisiaj fermentacja, jutro degustacja" było nie tylko naukowo, ale i smakowicie! Młodzież zanurzyła się w świat kiszonej kapusty i odkryła sekrety fermentowanych cudów, takich jak miso, tempeh czy ogniste kimchi. Były też prawdziwe eksperymenty – uczestnicy oznaczali kwas mlekowy w kiszonkach, sprawdzając, co naprawdę siedzi w tych magicznych słoikach. A na koniec? Wielka degustacja! Zakwas buraczany, kimchi i inne przysmaki podbiły kubki smakowe. Fermentacja to nauka, ale i sztuka – i dziś każdy się o tym przekonał!
Sobotnie zajęcia prowadziły dr hab. inż. Elżbieta Wszelaczyńska, prof. PBŚ oraz dr inż. Katarzyna Gościnna.
---------------------------------------
Prezentacje kierunku realizowane są w ramach projektu FERS.01.05-IP.08-0069/23 "NOWOCZESNA UCZELNIA = KOMPETENTNY ABSOLWENT – kształcenie dla branż kluczowych na Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich".
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie