PL

EN

Wykład ekspercki dr inż. Joanny Szulc
15 listopada 2024

Zapraszamy na pierwszy z cyklu wykładów eksperckich realizowanych w ramach programu "STUDENCI HIPOKRATESA kompleksowy program utworzenia i wdrożenia kierunku lekarskiego na Politechnice Bydgoskiej"

W dniu 21.11.2024 w godzinach 15.15 - 17.05 w sali J 114
 

dr inż. Joanna Szulc

wygłosi wykład pt.:

Żywność funkcjonalna
i możliwości jej zastosowania cz.1

Na wykładzie zostanie przybliżona podstawowe informacje z zakresu żywności funkcjonalnej, w tym jej technologii wytwarzania i występujących składników jako komplementarna wiedza do drugiej części wykładów traktującej o wpływie poszczególnych składników na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wykład będzie przybliżał następujące zagadnienia:

  1. Pojęcie żywności funkcjonalnej, geneza, definicja, trendy panujące wśród konsumentów
  2. Żywność funkcjonalna na świecie w świetle prawa
  3. Klasyfikacja żywności funkcjonalnej
  4. Sposoby wytwarzania żywności funkcjonalnej
  5. Składniki żywności funkcjonalnej
  6. Reaktywne formy i azotu i ich wpływ na organizm.
  7. Przeciwutleniacze- właściwości, podział, polifenole, witaminy, źródła
  8. Węglowodany, w tym błonnik pokarmowy, właściwości, źródła
  9. Glukozynolany, właściwości, źródła
  10. Pro- i prebiotyki
  11. Lipidy, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, właściwości i źródła

ZAPRASZAMY