Wykład ekspercki dr inż. Joanny Szulc
15 listopada 2024
Zapraszamy na pierwszy z cyklu wykładów eksperckich realizowanych w ramach programu "STUDENCI HIPOKRATESA kompleksowy program utworzenia i wdrożenia kierunku lekarskiego na Politechnice Bydgoskiej"
W dniu 21.11.2024 w godzinach 15.15 - 17.05 w sali J 114
dr inż. Joanna Szulc
wygłosi wykład pt.:
Żywność funkcjonalna
i możliwości jej zastosowania cz.1
Na wykładzie zostanie przybliżona podstawowe informacje z zakresu żywności funkcjonalnej, w tym jej technologii wytwarzania i występujących składników jako komplementarna wiedza do drugiej części wykładów traktującej o wpływie poszczególnych składników na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wykład będzie przybliżał następujące zagadnienia:
- Pojęcie żywności funkcjonalnej, geneza, definicja, trendy panujące wśród konsumentów
- Żywność funkcjonalna na świecie w świetle prawa
- Klasyfikacja żywności funkcjonalnej
- Sposoby wytwarzania żywności funkcjonalnej
- Składniki żywności funkcjonalnej
- Reaktywne formy i azotu i ich wpływ na organizm.
- Przeciwutleniacze- właściwości, podział, polifenole, witaminy, źródła
- Węglowodany, w tym błonnik pokarmowy, właściwości, źródła
- Glukozynolany, właściwości, źródła
- Pro- i prebiotyki
- Lipidy, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, właściwości i źródła
ZAPRASZAMY
Pozostałe aktualności
20 grudnia 2024
19 grudnia 2024
18 grudnia 2024