Zapraszamy do zapisów na szkolenie „Badania molekularne - PCR i Real-time PCR w laboratorium akredytowanym. Walidacja i szacowanie niepewności wg wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02" realizowane w ramach projektu FERS.01.05-IP.08-0069/23 NOWOCZESNA UCZELNIA = KOMPETENTNY ABSOLWENT - kształcenie dla branż kluczowych na Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Szkolenie przeznaczone jest dla wykładowców WRiB prowadzących zajęcia na kierunku Biotechnologia.
Termin szkolenia:
Uwaga! Zmiana terminu i godzin szkolenia. 
22.10.2025 r., godz. 9.00 - 14.30 (stacjonarnie)
23.10.2025 r., godz. 9.00 - 12.00 (stacjonarnie)
24.10.2025 r., godz. 9.00 - 11.45 (online)
Miejsce szkolenia: sala I035, laboratoria I034, I109
Dokumenty (załączniki 1b, 2 i 3 - do pobrania ze strony: https://pbs.edu.pl/pl/dydaktyka/projekty-dydaktyczne/fers/dokumenty-do-pobrania) można składać w dniach 13-14.10.2025 r. u Pani mgr inż. Agnieszki Łojko w pokoju I013.
 
PROGRAM:
- Omówienie różnych technik PCR
 - Możliwości multipleksowania reakcji PCR
 - Projektowanie sekwencji starterów
 - Optymalizacja reakcji PCR
 - Geny referencyjne w analizach Real Time PCR
 - Interpretacja wyników badań
 - Organizacja pracy, wymagania dotyczące sprzętu i odczynników
 - Zapewnienie jakości badań w analizach molekularnych
 - Walidacja metod badawczych w świetle normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 i dokumentów PCA
 - Wyznaczenie cech charakterystycznych metod jakościowych i ilościowych PCR
 - Statystyka mająca zastosowanie przy walidacji metod w analizach GMO, w tym: norma PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, wytyczne PCA i organizacji międzynarodowych w zakresie walidacji, szacowania niepewności wyniku pomiaru, w tym wytyczne dla analiz GMO
 - Podejście do walidacji metod PCR w analizach GMO, parametry i kryteria walidacji, statystyka mająca zastosowanie przy walidacji metod w analizach GMO
 - Szacowanie niepewności w analizach PCR, w tym problem niepewności w analizach PCR
 - Warsztaty praktyczne
 
Zapraszamy do zapisów!
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
 
