Resztki po gotowaniu? To nie u nas! W ubiegłym tygodniu młodzi kucharze z:
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bydgoszczy
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu
Zespół Szkół Chemicznych w Bydgoszczy
Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim
…udowodnili, że Zero Waste w kuchni to nie tylko trend, ale prawdziwa kulinarna przygoda. Powstały m.in.: sernik na spodzie z czerstwego pieczywa, ravioli z nadzieniem z resztek warzyw, fasolowe brownie, ciasteczka z młótem browarnianym. Wszystko pyszne, kreatywne i w duchu zrównoważonego gotowania!
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji drugiego etapu projektu „Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni”, dofinansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki II – Popularyzacja Nauki na Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej.
Razem pokazujemy, że gotowanie bez marnowania ma smak! ![]()