PL

EN

DE

UA

Zero Waste w kuchni
03 grudnia 2025

Resztki po gotowaniu? To nie u nas! W ubiegłym tygodniu młodzi kucharze z:

👩‍🍳 Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bydgoszczy

👨‍🍳 ZSGH Toruń

🍽️ Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu

🥘 Zespół Szkół Spożywczych

🌿 Zespół Szkół Chemicznych w Bydgoszczy

🥗 Zespół Szkół w Kowalewie Pomorskim

…udowodnili, że Zero Waste w kuchni to nie tylko trend, ale prawdziwa kulinarna przygoda. Powstały m.in.: sernik na spodzie z czerstwego pieczywa, ravioli z nadzieniem z resztek warzyw, fasolowe brownie, ciasteczka z młótem browarnianym. Wszystko pyszne, kreatywne i w duchu zrównoważonego gotowania! 

Warsztaty odbyły się w ramach realizacji drugiego etapu projektu „Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni”, dofinansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki II – Popularyzacja Nauki na Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej.

Razem pokazujemy, że gotowanie bez marnowania ma smak! 💚