1 sierpnia - Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczego wziął udział w Eko-Plenerze organizowanym przez Stowarzyszenie Czysta Puszcza Bydgoska. Nasza uczelnia była partnerem tego wydarzenia.
W przygotowanej Akademii Naturalnego Smaku odwiedzający mogli sprawdzić swój węch rozpoznając różne aromaty spożywcze, pójść na „zakupy” czy stworzyć swój własny jogurt mieszając barwniki. Na stoisku Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej dowiedzieli się również, czym są dodatki do żywności, dlaczego znajdują się w żywności, jak odczytać ich skróty z etykiet produktów spożywczych i na co zwrócić szczególną uwagę podczas następnych zakupów.
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt natomiast przygotował egzotyczną podróż w świecie owadów. Można było zobaczyć m.in. szarańcze czy karaczany madagaskarskie, które znajdują coraz więcej smakoszy również w naszym kraju. Był też konkurs z wiedzy o przyrodzie i ekologii z wieloma nagrodami dla najmłodszych organizowany wraz Uniwersytetem Dziecięcym UTP.
Dziękujemy wszystkim odwiedzającym i zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z tego wydarzenia.
{gallery}aktualnosci/aktualnosci_2021/EkoPlener{/gallery}