Konkurs polega na opracowaniu własnego przepisu kulinarnego z udziałem komosy ryżowej. W dokumentacji wymagany jest:
- przepis i opis przygotowania
- zdjęcia potrawy
- można załączyć krótki film z jej przygotowania (szczegóły w regulaminie konkursu).
Konkurs trwa do 18 czerwca 2021 roku. Jego rozstrzygnięcie odbędzie się podczas Krajowych Dni Pola 2021 w Minikowie (19-20 czerwca 2021).
Nadesłane prace oceniać będzie komisja konkursowa w składzie: mgr Paulina Błaszkiewicz (Gabinet Dietetyczny Paulina Błaszkiewicz), dr inż. Alicja Tymoszuk, dr inż. Natalia Miler, dr hab. inż. Krzysztof Gęsiński prof. Uczelni. Nadsyłanie zgłoszeń na e-mail: alicja.tymoszuk@utp.edu.pl.
Konkurs jest formalnie wpisany w program Krajowych Dni Pola, laureaci pierwszych trzech miejsc otrzymają dyplomy oraz nagrody książkowe. W konkursie biorą udział także studenci Technologii żywności , którzy już po raz drugi w ramach zajęć "Mało znane warzywa i rośliny sadownicze w żywieniu człowieka" tworzą swoje kulinarne propozycje z wykorzystaniem komosy.
Regulamin konkursu.
Wszystkich zachęcamy do udziału! Ubiegłoroczne przepisy naszych studentów do przetestowania tutaj.
{gallery}aktualnosci/aktualnosci_2021/komosa{/gallery}