PL

EN

UTP na Blogger Food Festival
18 czerwca 2018

16 czerwca 2018 roku podczas Blogger Food Festival odbywającego się na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy reprezentowały trzy wydziały. Na każdym z trzech stoisk przygotowano wiele atrakcji związanych z tematyką festiwalu.

Na stoisku Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii można było zobaczyć i spróbować żywności nowej generacji – liofilizowanej, wykorzystywanej np. przez astronautów. Znalazły się tam także mikroorganizmy, które rozwijają się w żywności. Poznać można było nowoczesne sposoby ich kontrolowania. Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt przygotował mikroskopowy pokaz preparatów pochodzących z różnych tkanek różnych gatunków zwierząt, a także pokaz aparatu FOSS, na którym były wykonywane analizy składu chemicznego mięsa z wykorzystaniem bliskiej podczerwieni. Badania antropometryczne i fit lemoniadę oferował Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej.