PL

EN

Badania nad zastosowaniem łusek kawy w ściółce dla kurcząt i kaczek rzeźnych

Nazwa programu:
MINIATURA 5
Wartość projektu:
37 330,-
Okres realizacji:
02.12.2021 - 01.12.2022
Kierownik projektu:
dr inż. Jakub Biesek
Cel projektu:

Celem projektu jest analiza jakościowych cech fizykochemicznych materiału ściołkowego z dodatkiem łusek kawy, wyników produkcyjnych kurcząt rzeźnych i kaczek rzeźnych, a także jakości pozyskiwanego surowca drobiarskiego. Badanie dotyczy możliwości zastosowania łusek kawy w produkcji drobiarskiej.

Opis projektu:

Proponowana koncepcja badań wstępnych (pilotażowych) pozwoli na uzyskanie odpowiedzi, czy w warunkach krajowych istnieje możliwość stosowania łusek kawy jako dodatku do powszechnie stosowanego peletu jako altnernatywnego materiału ściołowego w odchowie kurcząt oraz kaczek rzeźnych. Badania pilotażowe mają na celu wskazanie cech fizykochemicznych proponowanej ściółki, które świadczą o przydatności oraz o jej walorach wspomagających cykl produkcyjny. Niska kosztochłonność proponowanych badań pilotażowych pozwala na przeprowadzenie dwóch doświadczeń, co uznaje się za korzystny element koncepcji. Zaplanowane doświadczenia w koncepcji badań pilotażowych mają na celu weryfikacje podstawowych cech fizykochemicznych materiału ściołowego z dodatkiem ściółki oraz analizę wyników produkcyjnych i jakości pozyskanego surowca drobiarskiego, które mogą wskazać słuszność prowadzonych prac w przyszłości.

Po uzyskaniu wyników, będzie możliwe opracowanie interdyscyplinarnego projektu naukowego w zakresie szerokorozumianej produkcji rolnej (zwierzęcej i roślinnej), a także pozwoli to na uzyskanie informacji na temat podstawowych mechanizmów funkcjonowania ptaków i odpowiedzi ich organizmów na zastosowanie dodatków wzbogacającyh w ściółce. Proponowane działania badawcze mogą stanowić wsparcie, nie tylko dla produkcji drobiarskiej, ale także dla producentów zajmujących się uprawą roślinną. Oczywiście, poza szeroko rozumianym rolnictwem, proponowana koncepcja badawcza może zostać poszerzona o podjęcie współpracy z zakładami zajmującymi się utylizacją odpadów, a także producentami kawy, która stanowi powszchenie znany i lubiany produkt przez większą część konsumentów w kraju jak i na świecie.