Bezpieczna żywność - nowe programy kształcenia na UTP
Przedmiotem projektu jest polepszenie oferty Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy w obszarze kształcenia na rzecz bezpieczeństwa żywności poprzez modyfikację, we współpracy ze środowiskiem gospodarczym planu i programu studiów II stopnia, kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.
Wsparty w ramach projektu kierunek realizowany będzie częściowo przez przedstawicieli otoczenia gospodarczego, którzy prowadzić będą ze studentami ćwiczenia i zajęcia o charakterze warsztatowym.
Celem projektu jest wzrost kompetencji (zawodowych, komunikacyjnych i analitycznych) studentów wspartego Wydziału UTP, który pozwoli im na lepsze dostosowanie do potrzeb i oczekiwań pracodawców.
Grupę docelową projektu stanowić będą studenci zmodyfikowanego kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka – studia II stopnia, którzy rozpoczną kształcenie w semestrze letnim roku akademickiego 2017/2018 (planowany nabór wynosi 30 osób).
Projekt zakłada realizację następujących zadań:
1) Dostosowanie do potrzeb pracodawców programu kształcenia na kierunku II stopnia Technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.
2) Realizacja we współpracy z pracodawcami kształcenia na kierunku II stopnia Technologia żywności i żywienie człowieka Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.
Projekt posiada pozytywną opinię Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego w zakresie zgodności planowanych do realizacji programów kształcenia z Regionalną Strategią Innowacji.