PL

EN

Zielone Mleko

Nr umowy o dofinansowanie:
0036.DDD.6509.00018.2019.11
Nazwa programu:
PROW 2014-2020
Wartość projektu:
5 003 000,00
Okres realizacji:
2021-04-15 - 2023-09-30
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Mariusz Bogucki, prof. PBŚ
Instytucje zewnętrzne biorące udział w projekcie:

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Sandry Brdy; Spółdzielcza Mleczarnia Spolmlek w Radzyniu Podlaskim; Kujawsko-Pomorski Ośrodekdek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Cel projektu:

Głównym celem projektu jest opracowanie innowacyjnego modelu produkcji mleka i serów dojrzewających o unikalnym składzie chemicznym i podwyższonych walorach odżywczych (efektywnie wzbogaconych o w wielonienasycony kwas tłuszczowy α-linolenowy (z grupy omega-3), witaminę E i β-karoten.

Opis projektu:

Cel główny projektu będzie możliwy do osiągnięcia poprzez realizację następujących celów cząstkowych: opracowanie nowych technologii produkcji mleka krowiego o podwyższonych wartościach odżywczych, opracowanie nowych technologii i wytworzenie innowacyjnego produktu w postaci sera dojrzewającego, opracowanie nowych metod marketingu dotyczących wprowadzania na rynek innowacyjnego produktu w postaci sera dojrzewającego. Końcowym efektem działań podjętych w projekcie będzie produkcja wysokiej jakości serów dojrzewających, cechujących się właściwościami prozdrowotnymi. Surowcem wyjściowym do produkcji sera będzie mleko o wysokiej wartości biologicznej pozyskiwane od krów żywionych dawkami z dominującym udziałem traw, wzbogaconych koniczynami i ziołami. W założeniu projektu rezultaty operacji mają przynieść korzyści adresatom działającym w kilku obszarach. W przypadku rolników dotyczyć one będą poprawy efektywności użytkowania trwałych użytków zielonych, optymalizacji żywienia krów mlecznych, możliwości produkcji mleka o podwyższonej jakości biologicznej, co pozwoli uzyskać wyższą jego ceną przy odstawie do zakładu mleczarskiego. Podmiot skupujący w wyniku realizacji operacji pozyskiwał będzie mleko surowe o wyższej jakości i przydatności technologicznej, w porównaniu z mlekiem pochodzącym z gospodarstw konwencjonalnych. Wyższej jakości surowiec będzie bazą do produkcji serów dojrzewających o określonej, wysokiej jakości biologicznej i zdrowotnej. Produkcja nowego asortymentu innowacyjnych serów pozwoli spółdzielni mleczarskiej wzbogacić swoją ofertę handlową na rynku regionalnym i krajowym. Rezultaty operacji korzyści przyniosą również konsumentom. Tym, którzy przywiązują coraz większą wagę do jakości znajdującej się w sprzedaży żywności, jej bezpieczeństwa, naturalności, tradycji wytwarzania i wartości prozdrowotnej.