PL

EN

user img
dr inż. Grażyna Wejnerowska
Unit
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
unit
Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska
Position
Adiunkt
building
BUDYNEK A Główny
room
82a / PARTER
disciplines
Nauki o Ziemi i Środowisku, Nauki chemiczne
Characteristics

1995 r. –  mgr inż. - Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej

doktorat 2005 r. – Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

od 1996 r. zatrudnienie na Akademii Techniczno-Rolniczej/Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym/Politechnice Bydgoskiej

od 2013 r. Kierownik Zakładu Analityki Żywności i Ochrony Środowiska

research areas

Optymalizacja procedur analitycznych oznaczania zanieczyszczeń w próbach środowiskowych i żywności. Metody oparte na mikroekstrakcji i analizie chromatograficznej.

Badania przemian związków organicznych w środowisku.

Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla olejów i związków biologicznie aktywnych z nasion i makuchów.

cientific achievments

Kierownik 6 voucherów badawczych (2014-2021) – prace w zakresie opracowywania nowych produktów spożywczych - mieszanek proszkowych na bazie proszków mlecznych,  płatków zbożowych i naturalnych dodatków.

 

Uzyskane patenty

  1. Sposób wydzielania kwasu linolowego z odpadów z przemysłu tłuszczowego.
  2. Sposób otrzymywania skwalenu z nasion amarantusa.
  3. Sposób otrzymywania oleju z nasion komosy ryżowej.
  4. Sposób wykorzystania okryw nasiennych po skaryfikacji nasion komosy ryżowej.
  5. Sposób otrzymywania oleju ze zwiększoną zawartością tokoferoli z nasion komosy ryżowej.
publications

Wybrane publikacje

  1. I. Narloch, G. Wejnerowska, An overview of the analytical methods for the determination of organic ultraviolet filters in cosmetic products and human samples, Molecules 2021, 26(16), 4780.
  2. A. Ciaciuch, G. Wejnerowska, G. Gozdecka, Mechanical scarification of quinoa seeds (Chenopodium quinoa Willd.) and obtaining oil from the seed coat by supercritical CO2 extraction, Carpathian Journal of Food Science and Technology, 2021, 13(2), 165-173.
  3. G. Wejnerowska, I. Narloch , Determination of benzophenones in water and cosmetics samples: A comparison of solid-phase extraction and microextraction by packed sorbent methods, Molecules 2021, 26, 6896.
  4. B. Jędrzejewska, G. Wejnerowska, Highly Effective Sensitizers Based on Merocyanine Dyes for Visible Light Initiated Radical Polymerization, Polymers 2020, 12, 1242.
  5. G. Wejnerowska, Application of stir-bar sorptive extraction with liquid desorption to the determination of chlorinated hydrocarbons in water samples, International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 2020, https://doi.org/10.1080/03067319.2020.1724986
  6. G. Wejnerowska, A. Ciaciuch, Optimisation of Oil Extraction from Quinoa Seeds with Supercritical Carbon Dioxide with Co-solvents, Czech Journal of Food Sciences, 36, 2018 (1): 81–87.
  7. G. Wejnerowska, Development of a single-drop microextraction with derivatization procedure for analysis of volatile fatty acids in water samples, Chromatographia (2017) 80:1115–1120.
  8. K. Przygoda, G. Wejnerowska, Extraction of tocopherol-enriched oils from Quinoa seeds by super-critical fluid extraction. Industrial Crops and Products 63 (2015) 41-47.
  9. G. Wejnerowska, P. Heinrich, J. Gaca, Separation of squalene and oil from Amaranthus seeds by supercritical carbon dioxide, Separation and Purification Technology 110 (2013) 39-43.
  10. J. Gaca, G. Wejnerowska, P. Cysewski, Mechanism of the acidic hydrolisis of epichlorohydrin, Journal of Physical Organic Chemistry, 24 (2011) 1045-1050.