Jakość i bezpieczeństwo w produkcji żywności
niestacjonarne
studia
podyplomowe
Czas trwania studiów: 2 semestry
Cena: 6000 zł*
Limit miejsc: 18
Liczba zjazdów: 16
Cel studiów
Nadrzędnym celem jest przekazanie wiedzy w zakresie jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności, uwzględniającej informacje z zakresu klasyfikacji surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich wykorzystania w produkcji żywności, szczególnie pod kątem bezpieczeństwa i kontroli jakości w oparciu o wymagania prawa żywnościowego i systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów. Słuchacz zdobędzie wiedzę praktyczną z obszarów: prawa i ekonomii, towaroznawstwa żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, systemów i standardów dotyczących zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym, zagrożeń mikrobiologicznych, biologicznych, fizycznych i chemicznych w produkcji żywności, norm i standardów obowiązujących w kontroli jakości, z uwzględnieniem pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych do badań laboratoryjnych.
Dla kogo studia?
Studia dedykujemy osobom zainteresowanym jakością i bezpieczeństwem w produkcji żywności, które ukończyły studia wyższe (min. I stopnia). Szczególnie zapraszamy:
- Osoby zawodowo związane z różnymi segmentami przemysłu i przetwórstwa spożywczego;
- Funkcjonariuszy publicznych (osoby piastujące funkcje organów administracji weterynaryjnej i sanitarnej oraz innych organów urzędowej kontroli żywności, pracowników administracji rządowej oraz urzędowych lekarzy weterynarii);
- Osoby związane zawodowo z jednostkami badającymi jakość środków spożywczych;
- Absolwentów kierunków przyrodniczych i ścisłych, którzy chcą się specjalizować w bezpieczeństwie żywności;
- Najwyższe kierownictwo zakładów sektora spożywczego oraz osoby odpowiedzialne za działanie w tych zakładach procedur kontroli wewnętrznej, opartych na zasadach HACCP;
- Audytorów procedur kontroli wewnętrznej, którzy chcą się specjalizować w audytach procedur kontroli opartych o zasady HACCP.
Co wyróżnia nasze studia podyplomowe
Słuchacze mają możliwość przystąpić do państwowego egzaminu na rzeczoznawcę (próbobiorcę), egzaminu na auditora wewnętrznego SZBŻ, odpowiedzialnego za wdrażanie i kontrolę wg nowych wytycznych ISO 22000. Istotną część kadry dydaktycznej stanowią pracownicy urzędowych jednostek kontrolujących podmioty gospodarcze działające na rynku rolno-spożywczym, tj. Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy. Na mocy zawiązanych umów o współpracy obie instytucje brały czynny udział w przygotowywaniu programu studiów. Zajęcia będą prowadzone przez doświadczoną kadrę Politechniki Bydgoskiej m.in. pracowników Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii oraz Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt.
Plan studiów
- Towaroznawstwo surowcowe żywności pochodzenia roślinnego - 24 h
- Towaroznawstwo surowcowe żywności pochodzenia zwierzęcego - 24 h
- Praktyczne problemy w mikrobiologii żywności - 16 h
- Wstęp do prawa żywnościowego - 8h
- Znakowanie żywności - 28 h
- Dodatki do żywności - 8 h
- Nadzór i kontrola w łańcuchu żywnościowym - 8 h
- Analityka żywności - 16 h
- Pobieranie i przygotowanie próbek do badań - 34 h
- Utrwalanie i przechowalnictwo żywności - 20 h
- Opracowanie nowych produktów spożywczych - 20 h
- Zanieczyszczenia żywności i żywność zafałszowana - 12 h
- Współczesny konsument na rynku żywności - 12 h
- Zarządzenie bezpieczeństwem w produkcji żywności - 28 h
- Bezpieczeństwo ekonomiczne uczestników obrotu żywnością - 8 h
Wykładowcy
Profesorowie przedmiotowych katedr Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej.
Opiekunowie kierunku
Kierownik studiów:
- dr inż. Joanna Szulc
e-mail: joanna.szulc@pbs.edu.pl
Sekretariat studiów:
- tel. 52 374 90 03
e-mail: sylwia.kolodziejczyk@pbs.edu.pl
Inne ważne informacje dla kierunku
*UWAGA:
Zniżki na studia podyplomowe:
- 20% dla studentów i absolwentów PBŚ
- 10% dla uczestników studiów podyplomowych za skuteczne polecenie studiów
Szczegółowe informacje w załączonym pliku
studia podyplomowe
- Bezpieczeństwo ruchu drogowego (niestacjonarne)
- Budownictwo energooszczędne i pasywne, charakterystyka energetyczna budynków i lokali (niestacjonarne)
- Diagnostyka agrofagów i ochrona roślin
- Diagnozowanie stanu upraw rolnych (niestacjonarne)
- Gorzelnictwo (niestacjonarne)
- Inżynier jako skuteczny menedżer (niestacjonarne)
- Jakość i bezpieczeństwo w produkcji żywności (niestacjonarne)
- Menedżer Logistyki z elementami BHP i prawa pracy (niestacjonarne)
- Prawo i zarządzanie w ochronie zdrowia (niestacjonarne)
- Przetwórstwo i recykling tworzyw sztucznych (niestacjonarne)
- Przywództwo w sporcie (niestacjonarne)
- Psychologia zwierząt towarzyszących (niestacjonarne)
- Specjalista ds. zarządzania rehabilitacją (niestacjonarne)
- Zarządzanie gospodarką odpadami (niestacjonarne)
- Zarządzanie innowacją w strategii biznesowej (niestacjonarne)
- Zarządzanie projektami dla inżynierów (niestacjonarne)
- Zarządzanie sektorem TSL (niestacjonarne)
- Zarządzanie siedliskami przyrodniczymi obszarów wiejskich (niestacjonarne)