Projektowanie żywności niskoprzetworzonej
stacjonarne
studia
inżynierskie (I stopnia)
Czas trwania studiów: 7 semestrów
Profil studiów: ogólnoakademicki
Limit miejsc: 30 30
Języki wykładowe na kierunku:
Charakterystyka kierunku studiów
Kierunek Projektowanie żywności niskoprzetworzonej jest kreatywnym podejściem do tworzenia żywności, zgodnym z aktualnymi trendami zdrowego odżywiania. W toku studiów nabędziesz kompetencji w zakresie znaczenia jakości żywności, jej cech funkcjonalnych w racjonalnym żywieniu oraz wpływu metod produkcji na środowisko przyrodnicze. Projektowanie żywności jest rozumiane jako całokształt pozyskiwania surowców spożywczych, ich przetwarzania i przechowywania kończąc na konsumpcji żywności, w szczególności o niskim stopniu przetworzenia. Studiując Projektowanie żywności niskoprzetworzonej zdobędziesz wiedzę i umiejętności w zakresie wpływu postępu hodowlanego w produkcji roślinnej i zwierzęcej, technik molekularnych oraz procesów technologicznych na jakość i cechy funkcjonalne produktów spożywczych. Projektant żywności ma świadomość znaczenia krótkich łańcuchów w dystrybucji produktów spożywczych oraz nowoczesnego opakowalnictwa i prezentacji wizualnej produktów spożywczych dla efektywności sprzedaży i powodzenia na rynku żywności.
Jakie przedmioty wybrać na maturze?
Ubiegając się o przyjęcie na studia na kierunku projektowanie żywności niskoprzetworzonej powinieneś zadbać o wyniki z pisemnych egzaminów maturalnych z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego, języka obcego i matematyki oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki, biologii, chemii, fizyki lub fizyki i astronomii i geografii.
Co będziesz studiował?
W trakcie kształcenia zdobędziesz kierunkową wiedzę i umiejętności realizowane w ramach przedmiotów: Propedeutyka produkcji roślinnej, Podstawy projektowania opakowań, Wzornictwo w opakowalnictwie żywności, Postęp hodowlany w produkcji zwierzęcej, Podstawy produkcji zwierzęcej, Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego, Postęp biologiczny w produkcji roślinnej, Pozyskiwanie i właściwości roślin strączkowych i oleistych, Pozyskiwanie i właściwości surowców skrobiowych oraz słodzących, Pozyskiwanie i właściwości ziół, Nowoczesne metody produkcji warzyw i owoców, Zero waste w produkcji roślinnej, Krótkie łańcuchy dostaw żywności, Żywność genetycznie modyfikowana, Techniki molekularne w badaniach żywności, Prawne uwarunkowania żywności i produktów z pogranicza, Metody oceny jakości surowców spożywczych, Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, Znakowanie żywności i certyfikacja, Żywienie człowieka z elementami bromatologii, Podstawowe procesy w produkcji żywności, Entomofagia.
Przygotowaliśmy również ciekawą ofertę przedmiotów do wyboru (np. Suplementy diety i produkty z pogranicza, Pszczelarstwo, Akwakultura, Reklama wizualna, Projektowanie napojów, Kulinarne zastosowanie roślin dziko rosnących). Będziesz miał możliwość odbycia 4-tygodniowych praktyk oraz ciekawych zajęć terenowych. Jak na każdym kierunku pierwszego stopnia są również przedmioty podstawowe, humanistyczne, ekonomiczno-społeczne oraz języki obce i Wf.
Gdzie i jaka czeka Cię praca?
Po ukończeniu studiów będziesz mógł prowadzić własne gospodarstwo rolne (ekologiczne, konwencjonalne), rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednią artykułów rolno-spożywczych, prowadzić lub pracować w sklepie ekologicznym, spożywczym, zajmować się przetwórstwem rolnym, prowadzić agroturystykę, zagrody edukacyjne, pracować w gastronomii, szczególnie związanej z kuchnią regionalną, w przechowalniach warzyw i owoców, zakładach przetwórstwa spożywczego, zostać intendentem, pracować w stacji sanitarno-epidemiologicznej, Inspekcji Handlowej, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w laboratoriach badawczych, zakładach zielarskich, w handlu surowcami i produktami spożywczymi oraz imporcie przypraw i używek, w urzędach administracji państwowej i unijnej (MRiRW, EFSA), działalność promocyjno-influencerska w branży spożywczej.
Dlaczego studia na kierunku?
Jest to przyszłościowy kierunek dający szerokie możliwości pracy jak również prowadzenia własnej działalności związanej z produkcją żywności. Idea kierunku jest związana z utrzymującym się od dłuższego czasu trendem żywności naturalnej, ekologicznej o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej, produkowanej z poszanowaniem środowiska oraz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw przy jednoczesnym dostrzeganiu znaczenia jakości i atrakcyjności opakowań. W ciekawym i unikalnym w Polsce programie studiów wprowadzono szereg innowacyjnych elementów, których celem jest danie absolwentom szerokich i aktualnych kompetencji poszukiwanych na rynku pracy.
Kryteria przyjęć na kierunek
Ranking sumy punktów uzyskanych przez kandydata na pisemnym egzaminie maturalnym z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO), matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), biologii (B), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), geografii (G) obliczonej według następującego wzoru:
∑ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + M(pp)] + [M(2pr) lub 2B(pp albo 2pr) lub 1,5Ch(pp albo 2pr) lub F(pp albo 2pr) lub G(pp albo 2pr)]
Do obliczenia ∑ uwzględnia się wyższą wyliczoną liczbę punktów dla danego przedmiotu, a kandydat, który nie zdawał matematyki i/lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.
Kandydat powinien posiadać podstawowe umiejętności posługiwania się technologiami informacyjno-komunikacyjnymi, w szczególności niezbędnymi w realizacji zajęć w formie zdalnej.
studia I stopnia
- Agrotechnologia (stacjonarne)
- Agrotechnologia (niestacjonarne)
- Analityka chemiczna i spożywcza (niestacjonarne)
- Analityka chemiczna i spożywcza (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Architektura (stacjonarne)
- Architektura krajobrazu (stacjonarne)
- Architektura wnętrz (stacjonarne)
- Automatyka i elektronika (stacjonarne)
- Biotechnologia (stacjonarne)
- Budownictwo (stacjonarne)
- Budownictwo (niestacjonarne)
- Elektrotechnika (stacjonarne)
- Elektrotechnika (niestacjonarne)
- Energetyka (stacjonarne)
- Finanse i rachunkowość (stacjonarne)
- Finanse i rachunkowość (niestacjonarne)
- Geodezja i kartografia (stacjonarne)
- Geodezja i kartografia (niestacjonarne)
- Informatyka stosowana (stacjonarne)
- Informatyka stosowana (niestacjonarne)
- Inspekcja weterynaryjna (stacjonarne)
- Inżynieria farmaceutyczna (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Inżynieria odnawialnych źródeł energii (stacjonarne)
- Inżynieria odnawialnych źródeł energii (niestacjonarne)
- Inżynieria środowiska (stacjonarne)
- Inżynieria środowiska (niestacjonarne)
- Inżynieria w medycynie (stacjonarne)
- Komunikacja wizualna (stacjonarne)
- Mechanika i budowa maszyn (stacjonarne)
- Mechanika i budowa maszyn (niestacjonarne)
- Mechatronika (stacjonarne)
- Mechatronika (niestacjonarne)
- Projektowanie żywności niskoprzetworzonej (stacjonarne)
- Technika bezpieczeństwa i obronności (stacjonarne)
- Technika bezpieczeństwa i obronności (niestacjonarne)
- Technologia chemiczna (niestacjonarne)
- Technologia chemiczna (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Technologia żywności i żywienie człowieka (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Teleinformatyka (stacjonarne)
- Teleinformatyka (niestacjonarne)
- Telekomunikacja i technologie internetu rzeczy (stacjonarne)
- Telekomunikacja i technologie internetu rzeczy (niestacjonarne)
- Transport i logistyka (stacjonarne)
- Transport i logistyka (niestacjonarne)
- Wzornictwo (stacjonarne)
- Zarządzanie (stacjonarne)
- Zarządzanie (niestacjonarne)
- Zarządzanie i inżynieria produkcji (stacjonarne)
- Zarządzanie i inżynieria produkcji (niestacjonarne)
- Zarządzanie w sporcie (stacjonarne)
- Zielarstwo i fitoterapia (stacjonarne)
- Zoofizjoterapia i pielęgnacja zwierząt (stacjonarne)
- Zootechnika (stacjonarne)
- Zootechnika (niestacjonarne)