Technologia żywności i żywienie człowieka (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ)
stacjonarne
studia
inżynierskie (I stopnia)
Czas trwania studiów: 7 semestrów
Profil studiów: praktyczny
Rekrutacja 2025/2026
Charakterystyka kierunku studiów
NOWOŚĆ!
NOWA FORMUŁA REKRUTACJI!
Od roku akademickiego 2024/2025 na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej kandydaci na studia stacjonarne rekrutują się na Wydział bez konieczności wyboru kierunku studiów.
Przyjęcie na studia stacjonarne odbywa się na Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej, a wyboru spośród czterech oferowanych kierunków*: technologia chemiczna, analityka chemiczna i spożywcza, inżynieria farmaceutyczna, technologia żywności i żywienie człowieka, dokonasz w trakcie drugiego semestru pierwszego roku studiów.
Limit przyjęć na studia stacjonarne pierwszego stopnia bez przypisania kandydata do kierunku na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej ustala się w liczbie 30 kandydatów.
Masz więc dodatkowy rok na podjęcie decyzji, na którym kierunku na Wydziale chcesz kontynuować naukę. Na pierwszym roku wszyscy studiujecie te same przedmioty aby nabyć podstawową wiedzę istotną dla przyszłego technologa, analityka i inżyniera. Te podstawy są niezbędne, bo przygotują Was do studiowania przedmiotów kierunkowych, praktyk a także przyszłej pracy.
Wybierając kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka wstępujesz na ścieżkę edukacyjną, łączącą w sobie aspekty inżynierii żywności i zagadnienia związane z żywieniem człowieka, w tym elementy dietetyki. Kierunek studiów dostarcza kompleksowej wiedzy i umiejętności potrzebnych w dynamicznym środowisku branży spożywczej oraz w obszarze zdrowego żywienia. Technologia żywienia i żywienie człowieka to kierunek interdyscyplinarny, a absolwenci świetnie odnajdują się w różnych branżach i specjalizacjach na rynku pracy. Technolog żywności potrafi wykorzystywać w swojej pracy różne dziedziny wiedzy, począwszy od nauk biologicznych, ale także medycznych, tych związanych z dietetyką, chemią spożywczą, biotechnologią żywności, czy inżynierią produkcji kończąc na naukach społecznych, a wszystko analizuje jako osoba z kompetencjami inżynierskimi. Technolog żywności i żywienia człowieka zna się na: wytwarzaniu żywności – procesach technologicznych, technikach i urządzeniach wykorzystywanych w produkcji żywności, organizacji i kontroli procesu produkcyjnego oraz kontroli jakości surowców i produktów zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo żywności.
Kierunek technologia żywności i żywienie człowieka posiada pozytywną ocenę jakości kształcenia Polskiej Komisji Akredytacyjnej.
* Zasady przypisywania studentów do kierunku na WTiICh
Specjalności
-
inzynieria żywności
-
żywienie człowieka z elementami dietetyki
Jakie przedmioty wybrać na maturze?
Ubiegając się o przyjęcie na studia na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej powinieneś zadbać o wyniki z pisemnych egzaminów maturalnych z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO), matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), biologii (B), geografii (G), informatyki (I).
Co będziesz studiował?
Na I roku będziesz studiował przedmioty wprowadzające do świata akademickiego, takie jak: sztuka studiowania, komunikacja społeczna i praca zespołowa, podstawy przedsiębiorczości oraz podstawowe przedmioty nauk ścisłych. W drugim semestrze wybierzesz kierunek studiów, na którym będziesz kontynuował naukę w dalszych semestrach. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji dotyczącej wyboru w trakcie roku akademickiego odbędą się spotkania informacyjne, na których szczegółowo przedstawione zostaną programy kształcenia kierunków WTiICh.
Wybierając kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka
Studiując przedmioty kierunkowe, do których należą m.in.: technologie produktów zwierzęcych i roślinnych, mikrobiologia żywności, prawo żywnościowe, żywienie człowieka, dodatki funkcjonalne do żywności, praktyczne aspekty sztuki kulinarnej, opracowywanie nowych produktów spożywczych, metody analizy żywności czy ocena sensoryczna żywności, zapoznasz się zagadnieniami dotyczącymi technologii żywności i żywienia człowieka oraz uzyskasz kompetencje inżynierskie. Na zajęciach stosowane są elementy metody design thinking.
TŻiŻCz jest kierunkiem o profilu praktycznym co oznacza, że w trakcie studiów odbywa się 24-tygodniową praktykę. Program studiów został dostosowany tak aby umożliwić realizację części praktyk w trakcie trwania semestru. Praktyki mogą odbywać się w zakładach przemysłu spożywczego, w zakładach żywienia zbiorowego czy laboratoriach kontrolujących, badawczo-rozwojowych i naukowych. Dzięki odbytym praktykom nasi absolwenci znają dobrze wymagania rynku pracy i są chętnie zatrudniani przez pracodawców z uwagi na zdobyte w trakcie studiów doświadczenie zawodowe.
Na czwartym semestrze studiów dokonuje się wyboru specjalności:
- inżynieria żywności
- żywienie człowieka z elementami dietetyki
Studenci wybierający specjalność inżynieria żywności zdobywają pogłębioną wiedzę w obszarze przetwórstwa, kontroli i bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym studiując przedmioty m.in. z zakresu bezpieczeństwa produkcji żywności, biotechnologii żywności czy żywności funkcjonalnej.
Wiedza i umiejętności zdobyte podczas realizacji specjalności żywienie człowieka z elementami dietetyki pozwoli m.in. na zrozumienie związków między żywnością a zdrowiem, czy opracowywanie zrównoważonych planów żywieniowych, na podstawie analizy składników odżywczych. W ramach wybranej specjalności oferujemy ciekawe przedmioty do wyboru, m.in.: enzymatyczne przetwarzanie żywności, zanieczyszczenia i zafałszowania żywności, dodatki prozdrowotne żywności z elementami kosmetologii, zioła i przyprawy w dietetyce, zasady żywienia osób o zwiększonej aktywności fizycznej.
Gdzie i jaka czeka Cię praca?
Po studiach na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka masz bardzo wiele możliwości zatrudnienia z uwagi na silnie rozwinięty przemysł spożywczy, z którym powiązana jest nie tylko branża żywności i żywienia ale również pokrewne. Technolog żywności znajdzie zatrudnienie w:
- zakładach produkującym żywność,
- zakładach gastronomicznych,
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering).
- profesjonalnych laboratoriach badawczo-rozwojowych, kontrolnych, diagnostycznych oraz kontroli jakości.
Poprzez bezpośrednie zaangażowanie w promocję zdrowia i kreowanie polityki zdrowotnej prowadzącej do promocji żywności technolog żywności jest przygotowany do pracy w: placówkach ochrony zdrowia, jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu, instytucjach interwencyjnych rozwiązujących problemy dotyczące zdrowia publicznego oraz w szkolnictwie i instytucjach naukowo-badawczych.
Dlaczego studia na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej?
Bydgoszcz jest prężnie rozwijającym się miastem akademickim i przemysłowym. W regionie zlokalizowanych jest wiele prężnie rozwijających się firm przemysłu chemicznego i spożywczego. Znalezienie pracy po ukończeniu studiów na WTiICh nie jest problemem, a odbyte praktyki znacznie to ułatwiają. Studia przygotowują kadry dla firm i instytucji zajmujących się:
- produkcją chemiczną, farmaceutyczną i spożywczą
- kontrolą jakości surowców i produktów przemysłu chemicznego, spożywczego i farmaceutycznego.
- ochroną środowiska
Uczyć Cię będzie wykwalifikowana kadra naukowa oraz praktycy z branży spożywczej, farmaceutycznej i kosmetycznej. Kadra prowadząca zajęcia może pochwalić się licznymi wynalazkami, co przekłada się na przyznane patenty i wzory użytkowe oraz nagrody na światowych targach wynalazków, m.in. na Międzynarodowych Targach Wynalazczości Concours Lepine w Paryżu, Międzynarodowych Targach „Pomysły, Wynalazki, Nowe Produkty” iENA w Norymberdze, czy na Międzynarodowych Targach Wynalazków i Innowacji MTE w Kuala Lumpur w Malezji. Niektóre patenty są opracowane wspólnie ze studentami naszego Wydziału.
Laboratoria WTiICh wyposażone są w nowoczesną aparaturę i urządzenia pomiarowe oraz stanowiska komputerowe ze specjalistycznym oprogramowaniem.
Studenci mogą brać udział w projektach badawczych, co dodatkowo rozwija i podnosi kwalifikacje zawodowe. Osiągnięte wyniki badań publikują w czasopismach naukowych, biorą udział w konferencjach dla młodych adeptów nauki. Swoje pasje naukowe i zainteresowania studenci mogą rozwijać w kołach naukowych „Cibus” i „Pentryt”. Chętni i otwarci na świat studenci mają możliwość wyjazdów na uczelnie zagraniczne w ramach programu „Erasmus+”.
Cenne doświadczenie zawodowe zdobędziesz w ramach praktyk zawodowych, które mogą być realizowane w wielu współpracujących z Wydziałem firmach.
W ramach studiów zdobędziesz unikalne kompetencje miękkie, które pozwolą Ci na kontynuację kształcenia, ukierunkowanie kariery zawodowej lub rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej.
Kryteria przyjęć na Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Ranking sumy punktów procentowych uzyskanych przez kandydata na pisemnym egzaminie maturalnym/egzaminie dojrzałości z trzech przedmiotów obowiązkowych: języka polskiego (JP), języka obcego (JO), matematyki (M) oraz z przedmiotu obowiązkowego lub dodatkowego do wyboru spośród: matematyki (M), chemii (Ch), fizyki lub fizyki i astronomii (F), biologii (B) geografii (G), informatyki (I) obliczonej według następującego wzoru:
Σ = [JP(pp albo 2pr) + JO(pp albo 2pr) + 2M(pp)] + [2M(2pr) albo 3Ch(pp albo2pr) albo 2F(pp albo 2pr) albo 2B(pp albo 2pr) albo 2G(pp albo 2pr) albo 2I(pp albo 2pr)]
Kandydat, który nie zdawał matematyki i/lub żadnego z przedmiotów do wyboru, może ubiegać się o przyjęcie na I rok studiów otrzymując 0 punktów z tych przedmiotów.
studia I stopnia
- Agrotechnologia (stacjonarne)
- Agrotechnologia (niestacjonarne)
- Analityka chemiczna i spożywcza (niestacjonarne)
- Analityka chemiczna i spożywcza (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Architektura (stacjonarne)
- Architektura krajobrazu (stacjonarne)
- Architektura wnętrz (stacjonarne)
- Automatyka i elektronika (stacjonarne)
- Biotechnologia (stacjonarne)
- Budownictwo (stacjonarne)
- Budownictwo (niestacjonarne)
- Elektrotechnika (stacjonarne)
- Elektrotechnika (niestacjonarne)
- Finanse i rachunkowość (stacjonarne)
- Finanse i rachunkowość (niestacjonarne)
- Geodezja i kartografia (stacjonarne)
- Geodezja i kartografia (niestacjonarne)
- Informatyka stosowana (stacjonarne)
- Informatyka stosowana (niestacjonarne)
- Inspekcja weterynaryjna (stacjonarne)
- Inżynieria farmaceutyczna (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Inżynieria odnawialnych źródeł energii (stacjonarne)
- Inżynieria odnawialnych źródeł energii (niestacjonarne)
- Inżynieria środowiska (stacjonarne)
- Inżynieria środowiska (niestacjonarne)
- Inżynieria w medycynie (stacjonarne)
- Komunikacja wizualna (stacjonarne)
- Mechanika i budowa maszyn (stacjonarne)
- Mechanika i budowa maszyn (niestacjonarne)
- Mechatronika (stacjonarne)
- Mechatronika (niestacjonarne)
- Technika bezpieczeństwa i obronności (stacjonarne)
- Technika bezpieczeństwa i obronności (niestacjonarne)
- Technologia chemiczna (niestacjonarne)
- Technologia chemiczna (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Technologia żywności i żywienie człowieka (UWAGA ! REKRUTACJA NA WYDZIAŁ) (stacjonarne)
- Teleinformatyka (stacjonarne)
- Teleinformatyka (niestacjonarne)
- Telekomunikacja i technologie internetu rzeczy (stacjonarne)
- Telekomunikacja i technologie internetu rzeczy (niestacjonarne)
- Transport i logistyka (stacjonarne)
- Transport i logistyka (niestacjonarne)
- Wzornictwo (stacjonarne)
- Zarządzanie (stacjonarne)
- Zarządzanie (niestacjonarne)
- Zarządzanie i inżynieria produkcji (stacjonarne)
- Zarządzanie i inżynieria produkcji (niestacjonarne)
- Zarządzanie w sporcie (stacjonarne)
- Zielarstwo i fitoterapia (stacjonarne)
- Zoofizjoterapia i pielęgnacja zwierząt (stacjonarne)
- Zootechnika (stacjonarne)
- Zootechnika (niestacjonarne)